Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır: ‘3 altın ve madalya sıralamasında ilk 30’ diyoruz
3 mins read

Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır: ‘3 altın ve madalya sıralamasında ilk 30’ diyoruz

Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır, madalya tahminleri yaparken 54 kadın ve 48 erkek sporcumuzun ortaya koyacağı başarıyla ilgili çalışmaları dikkate alıyor, uluslararası istatistik, analiz ve tahmin şirketlerinin sıralamalara ve madalya sayılarına bakıyor.

4 ALTIN, 5 GÜMÜŞ VE 5 BRONZ

Tahminci kuruluşlardan Nielsen’in hesaplarına göre Türkiye, Paris 2024’de 4 altın, 5 gümüş ve 5 bronzla Tokyo’daki rekoru (13) aşarak toplam 14 madalya ile başarı sıralamasında 17. olacak.

Tablolara bakınca, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne üye 206 ülke arasında madalya klasmanının 17. sırasını almak çok büyük başarı.

Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır, biraz daha “ihtiyatlı” konuşuyor: “Nielsen genelde gerçeğe yakın tahminler yapıyor ama bizim için yaptıkları tahmin epey iddialı. Aslında bizim takım Team Türkiye’nin 5-6 altın madalya alabilecek gücü var. Ama biz sporcularımızı sonuç baskısı altına almamak adına, kamuoyunda da beklentiyi yükseltmemek için ‘3 altın ve madalya sıralamasında ilk 30’diyoruz. Tokyo’daki sıralamada 35. olmuştuk. Hedeflerimizi belirlerken, sporcularımızı da baskıda uzak tutmaya özen gösterdik!”

Çakır’ın dikkat çektiği bir başka konu ise Los Angeles 2028… Gelecek olimpiyat oyunları için yaş gruplarına göre şimdiden hazırlanan çocukları biliyoruz. Genel Müdür, “Geçen Nisan ayında 2028 planlamasına başladık. Birçok federasyonla toplantı yaptık. Oraya en az 150 sporcuyla katılmayı hedefliyoruz. Asıl hedef 200 sporcu ama 150’den az olmamamız lazım. Bu da hayal değil, olması gereken bir durum. Bunca kaynak ve emekle her olimpiyata 200 civarında sporcuyla katılmamız, madalya sıralamasında ilk 15-20 içinde yer almamız lazım. Doğru planlama yaparsak başaracağız” diyor.

KAYAALP KAMPLARA KATILMAMIŞ

Dünya ve Avrupa Şampiyonu grekoromen 130 kilo güreşçimiz Rıza Kayaalp’in yaşadığı “doping” skandalı, 4,5 aylık bir “devamsızlık” sonucunda ortaya çıkmış. Güreş Federasyonu’na yakın kaynaklardan öğrendiğimize göre Kayaalp olimpiyat hazırlığı için düzenlenen kamplara, kabul edilebilecek bir mazeret göstermeden katılmamış. WADA’nın yaptığı doping kontrollerine de katılmamış, nerede olduğu bilinmiyormuş.

Kayaalp’i olimpiyat dışında bırakan doping dosyasının ayrıntılarını bilmiyoruz. Bu durum ülkemiz ve Kayaalp açısından son derece talihsiz ve üzülecek bir gerçeği gösteriyor.

Peki 130 kiloda aldığımız kota boş mu kalacak? Hayır… 23 yaşındaki Dünya Gençler Şampiyonu Hamza Muhammed Bakır, Paris kadrosuna katıldı. O da bir ASKİ sporcusu… Hocaları, 23 yaşındaki güreşçiden çok umutlu. Şans dileyelim.

Harcırah 55 Euro

Paris’te sporcu, teknik ekipler ve idarecilere günlük 55 Euro’ya denk gelen “harçlık” veriliyor. Bu sayı seyahatin şekline ve bazı koşullara göre 60 Euro seviyesine de çıkabiliyor. Bakanlık ve federasyon bütçelerinde yüzde 70 Spor Toto desteği var. Sporculara verilen para bu kaynaktan ayrılıyor. Federasyonların kendi öz gelirleri ve sponsorlardan sağlanan destek yukarıdaki rakama dahil değil. O nedenle federasyonların kendi öz gelirlerinden ayırdıkları paralarla sporculara daha yüksek ödeme yapılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir