AİHM, bir Türk mühendisin başvurusunu karara bağladı. Kararda bir çalışanın, saygı çerçevesinde olduğu sürece, şirketin yöneticileri hakkında olumsuz yorumlarda bulunabileceğine hükmetti
Sercan ÇELİKBAŞ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), hatta ifade özgürlüğü kapsamında temel bir hak olarak kabul ettiği bu uygulamayı, tarihli bir kararla destekledi.
Karar, bir Türk bilgisayar mühendisinin başvurusu sonucu alındı. İsmi açıklanmayan Türk mühendis, insan kaynakları departmanına gönderdiği , patron ile şirket yönetimine yönelik sert eleştiriler içeren bir e-postanın bir kopyasının müdür yardımcısına gönderilmesinin ardından şirketinden kovulduğunu belirterek Türkiye’de mahkemeye başvurdu. Ancak iç hukuk yolları, mühendisin aleyhine sonuçlandı. Türk mühendis de konuyu AİHM’e taşıdı.
“NEDEN BİR TANE TÜRK ŞİRKET YOK?”
Mühendis, e-postasında “Jeff Bezos, HK’ye karşı” (patronunun kısaltması) başlığını taşıyordu ve yöneticiyi, iyi bir yönetici örneği olarak verdiği Amazon’un kurucusuyla karşılaştırarak, şu yorumu yapmıştı: “Dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 70’inin neden Amerikalı olduğu ve bir tane bile Türk şirketinin bulunmadığı” anlaşıldı. Davacı mühendis, AİHM’e HK’nin yönetim uygulamalarının modern yönetim yaklaşımıyla uyumsuz olduğunu iddia ederek sert bir şekilde eleştirdiğini kabul etti. Ancak bunu “kendisine karşı aşağılayıcı veya kaba bir dil kullanmadan” yaptığını belirtti.
ŞİRKETİ İLGİLENDİREN BİR TARTIŞMAYI TEŞVİK EDİYOR
Davayı oy birliğiyle karara bağlayan AİHM, “Davacının alaycı bir dil kullandığı doğrudur. Ancak e-postanın konusu, gönderildiği bağlam ve alıcıları dikkate alındığında şirketi ilgilendiren bir tartışmayı teşvik ettiği de doğrudur. Türk ulusal yargıçları, başvuranın eylemlerinin işyerindeki huzur ve uyumu bozduğuna karar vermek için ilgili tüm olguları ve faktörleri dikkate almamıştır. Üst yönetimin eleştirilmesi işten çıkarma veya disiplinsizlik sebebi olamaz” dedi.
patronlardunyasi. com